woensdag, 20 december 2017 20:38

Zo zet je een discussie naar jouw hand! - Deel 3

Vandaag de derde blog met de toelichting op het gebruik van zogenaamde 'Mokerslagtechnieken'. Nog niet zolang geleden heb ik de volgende techniek zelf gebruikt. Een techniek 1. die het erg goed doet. Tegen de ander 'U zegt, dat het mogelijk is om naar de maan te vliegen met zonne-energie als krachtbron?'. IKKE: 'Twijfelt u nog?'. Ik gebruik hier de zwakte in de uitspraak techniek 1: 'Dat het mogelijk is'. Meer weten? Snel doorlezen! Altijd handig. Veel plezier en succes! Er zijn weer 7 Tips, een LteratuurTip en een VideoTip!

In het vervolg krijg je nog eens zeven technieken met voorbeelden in het gebruik. Ook hier weer het advies: probeer het eens uit of het werkt of je het op het goede moment gebruikt. Je voelt direct of dat zo is. Niet? De discussie slaat dood. Er komt geen reactie, omdat uw techniek niet goed gekozen is! In het eerste voorbeeld kan de reactie komen 'U moet beter weten als u de theorie goed kent!'.
Hier hebben we direct techniek 2: competentie aanvechten. De ander gebruikt deze techniek op uw reactie.

'Tijdens de discussie gaat jouw luistervaardigheid boven jouw gelijk!'.

Laten we alles eens op een rijtje zetten:

Techniek 3 - Suggestieve vragen stellen 'Vind je ook dat laarzen beter zitten dan schoenen?'. Het klinkt misschien vreemd, maar een 'onnozele' suggestie lokt reactie uit. De ander kan gaan twijfelen aan zijn duidelijkheid óf zich gaan ergeren aan jouw opstelling. Beide reacties kunnen voor jou gewenst zijn.

Techniek 4 - Sterk benadrukken 'In mij vind je de beste verkoper van electrische auto's!'. Je moet wel overtuigd zijn van jouw expertise! Kom je net kijken? Laat dan deze techniek nog even zitten.
Techniek 5 - 'Juist dáárom!' 'Het helpt allemaal niets om met de baas te overleggen. Hij gaat toch zijn eigen gang!'. Juist dáárom moet je in discussie gaan. Zo behoud je invloed op het proces of besluit!
Techniek 6 - 'Als u'. U had precies hetzelfde gedaan als u het voor het zeggen had!'.
Techniek 7 - 'Dan laat ik het volledig aan u!' U zegt met zoveel woorden, dat als de ander het beter weet, de ander ook de leiding moet nemen. Pas deze techniek toe als je weet, dat de ander de klus niet beter kan klaren of onzeker is.

7 Tips

Tip 1: Kijk naar een discussieprogramma en luister naar het gebruik van de verschillende technieken en het juiste moment, waarop de techniek wordt ingezet. Ik kijk vaak naar Buitenhof.
Tip 2: Ken uw deelnemer(s) aan de discussie. Is er vaak bluf, veel kennis, meeliften op jouw uitspraken, niet goed luisteren, onzekerheid? Dan weet jij welke technieken ingezet kunnen worden.
Tip 3: Beweeg naar de ander. Bevestig eens, dat de ander een goed argument heeft. Doe dit op een authentieke manier!
Tip 4: Ga na wat het belang is van de discussie. Bij een groot belang wordt de inzet van de technieken meer gevraagd.
Tip 5: Noteer af en toe in steekwoorden wat de ander zegt en kom daar later op terug. Tel eens 'Hoevaak iemand op iets terugkomt en vraag naar tien minuten eens of de ander nog weet waar op teruggekomen moet worden....'.
Tip 6: Weet goed wat je zelf bijdraagt aan de discussie. Het gaat niet om jouw gelijk, maar om een goed resultaat voor beiden. Het gaat ook om uw kwalitatieve inbreng. Lees blog 1
Tip 7: Pas techniek 7 toe!

LiteratuurTip INVLOED - De zes geheimen van het OVERTUIGEN - door Robert B. Cialdini, ISBN 978 902 4404 728, september 2016

VideoTip Psychologie van het Overtuigen - Wederkerigheid - Robert B.Cialdini https://www.youtube.com/watch?v=5fH27li-Kq8

DATJOCHVANPO DENKT MEE OVER UW COMMUNICATIE

OVER DATJOCH

Ik deel als DATJOCHVANPO graag mijn drives, kennis, jarenlange ervaring met (toekomstig) leidinggevenden in het primair onderwijs.

HET IS LEKKER WERKEN

...als de bijeenkomsten actief, intensief, leerzaam en doelgericht zijn. We delen kennis, ervaring, proberen uit, geven feedforward, sparren, doen aan intervisie en gaan steeds na of er goede aansluiting is bij de praktijk.

CONTACT MET DATJOCH

Klarinetstraat 23
6922JW Duiven

E-mail [email protected]

Mobiel +31 6 5159 6838

KvK - nummer 7785 6023
JUMP TO TOP